Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Old Nord

24. 2. 2012 13:43
C (cé) je správne

Istý čas sa budú a potom zase nebudú strielať. A tak dookola. Devastovaná príroda nemá síl sama naprávať škody,  neúmernym lovom alebo chemizáciou a pod. Ak by zostala pôvodná rovnováha vytvorená vekmi, tak populácia kormoránov bude regulovaná predátorom, ten udrží rovnováhu. Predátorov niet, vyhubili ich ( nejaké kniežcie rody? podobne ako zastrelili posledného rysa či medveďa na Šumave, poľnohospodári zo socializmu (chémia)

Laický pohľad, navyše medializovaný, narobí viac škody ako úžitku. Ľudia vidia prvoplánovo: ako k tomu ten "chudák" kormorán príde aby do neho strielali?  Taký vznešený vták... (niekto vie aj o vznešenejšom vtákovi :-) ) Lenže nejde iba o "konzumné" ryby a rybárov, ide o celý bioreťazec prirodzených vôd! Ťažko si dokážeme predstaviť následky, do veci by mala čím rskôr vniesť svetlo vedecká obec.

Austrália je rukolapným dôkazom, čo spôsobili laické rozhodnutia.

1 0
možnosti
AA

Saša

24. 2. 2012 13:36
Kormoránů je v posledních letech strašně moc.

Nikdy dřív u nás takové mnžoství těchto ptáků nebývalo.

A hrozným způsobem devastují rybochovné rybníky.

Zatímco za pole poničené lesní zvěří myslivci zemědělcům platí, za škody způsobené kormorány neplatí nikdo.

Kormoráni u nás nemají žádného predátora. Pokud je nezdecimuje ptačí chřipka, musí jejich stavy redukovat člověk - na nikom jiném to není.

1 0
možnosti
S

Smrť

24. 2. 2012 14:02
Re: Kormoránů je v posledních letech strašně moc.

Proč lžete? http://scienceworld.cz/aktuality/kormoran-velky-kontroverzni-ptaci-druh-6220 : Požadavky na regulaci kormoránů přicházejí od chovatelů ryb na stojatých vodách, zejména rybnících, tak od sportovních rybářů lovících ryby v rybnících a přehradách. Rybníkáři, kteří přicházejí působením kormorána o část své produkce, mohou uplatnit nárok na náhrady škod

způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů podle zákona 115/2000 Sb.

Ten je hojně využíván a ročně jsou propláceny škody v několika

desítkách milionů korun. Je ale nanejvýš zarážející, když stát vyplácí

náhradu na rybnících, kde povolil ochranu ryb odstřelem kormoránů.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

24. 2. 2012 13:29
Autore, dovolíte mi analogii?

Virus ptačí chřipky je vzácný, proto až se nakazíte, nesmíte se léčit. Co Vy na to?

2 0
možnosti
MM

venenum

24. 2. 2012 13:22
kdyby ty ryby jenom žrali, ale

kormoráni je i bezúčelně zabíjejí.

Za 100 dní (tak dlouho tu průmětně zimují) např. 300hlavé hejno kormoránů sežere asi 20 000 kg ryb, při čemž dalších 20 000 kg ryb při lovu pouze usmrtí nebo zraní tak, že ryby na následky těchto zranění po několika hodinách trápení pojdou.

Rv

Tak teď, babo raď, koho chránit. Kormorány nebo ryby ?

2 0
možnosti
VK

VLAKR

24. 2. 2012 13:20
V přírodě se také přemnožila divoká prasata

Asi budete rovněž brojit proti tomu, aby je myslivci stříleli: "Ačkoliv nejsem žádný profesionální ochránce přírody, doufám, že k regulaci divokých prasat nedojde a v přírodě či na našich zahrádkách budeme moct s úžasem sledovat i nadále stáda těchto krásných zvířat. A klidně oželím i nějakou tu flákotu na svém talíři, byť mi maso opravdu chutná."

1 0
možnosti
S

Smrť

24. 2. 2012 14:05
Re: V přírodě se také přemnožila divoká prasata

A víte co je na tom nejzajímavější? Ty bohaté hody, které myslivci divokým prasatům v lesích připravují. Schválně dělají vše pro to, aby se zvěř přemnožila, ať je do čeho střílet.

0 0
možnosti
KD

Kulhánková, dcera

24. 2. 2012 13:11
---

Kysilko jak socialisté, ti také vědí nejlépe, jak by se měly utrácet cizí peníze.

1 0
možnosti
VH

Stará kára

24. 2. 2012 13:02
Jen drobnost: Není pravda, že se vše děje přirozeně

Ryby jsou v rybnících vysazeny, přikrmovány a jejich počet je mnohonásobně vyšší, než počet přirozený (a to nemluvím o umělém zřízení rybníku).  Ze stejného důvodu je nepřirozeně vysoký (a tedy přemnožený) počet kormoránů. 

    Tento problém se netýká pouze kormoránů, ale všech chráněných živočichů v obhospodařované krajině.

   Závěr: Proboha, nemluvte zde o čemkoliv přirozeném (kromě pudů).

3 0
možnosti
PH

picky

24. 2. 2012 12:57
No, tato logika aplikovaná ad absurdum

by mohla posloužit pro ulehčení zavalených soudů, tak až k vám přijdou za "obživou" naši přírodní lidé a budou vám demontovat okapy, bránu, ulehčí vaší peněžence, vezmou si vaše rodinné zlato či stříbro, nemějte jim to za zlé! Nevolejte policii, vždyť je to jejich naturel a jejich přirozený způsob a zdroj obživy! Nedej bože, abyste do nich začal střílet!

5 0
možnosti
S

Smrť

24. 2. 2012 13:08
Re: No, tato logika aplikovaná ad absurdum

8-o Tohle je hodně hloupá demagogie. Má ten pták na vybranou jiný způsob obživy, nebo dělá jen to, co dělal odjakživa? Ale najednou se někdo rozhodne: "Tenhle rybník je můj!" a najednou tam pro obživu ptáků není místo? A teď si vezmeme toho Vašeho "přírodního člověka", který je anatomicky stejný jako my "nepřírodní", mohl by se živit různými způsoby, ale zvolil si holt kriminalitu a parazitování... Může si snad kormorán říct: "Aha, tenhle rybník teď patří támhletěm dvounohým joudům s prutem, zaplatili za něj jiným dvounohým joudům nějakými papírky, takže odtamtud už ryby nesmím žrát. Tak začnu pěstovat a žrát brambory!" Vážně miluju, jak člověku, jeho pokroku a jeho koníčkům musí jít všechno z cesty, a pokud to neustoupí dobrovolně a dál to bude dělat to co odjakživa, tak to prostě vyhubímeRv.

0 0
možnosti
P

poupi1980

24. 2. 2012 12:56
Myslím, že je to trochu jinak...

0 0
možnosti
T

Thoman85

24. 2. 2012 12:55
neví co mluví

Autor zcela EVIDENTNĚ neví co mluví8-o!!

5 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...