Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ondra.novacisko.cz

27. 4. 2010 18:45
Nesmysl

Peníze blokované na účtech jsou jen čísla v informačním systému. Ve skutečnosti banka ani z daleka nemá tolik v rezervách, kolik je na účtech. Ty peníze se jí na účtech úročí proto, že to banka prostě chce... a má to pokryté úročením vlastních peněz v jiných instrumentech.

.

Pokud by tedy chtěla krátkodobě vydělat, musela by provést obrovský (a nákladný) přesun peněz tam a zpět, což by rozhodně nezaplatilo výnos. A i kdyby tak učinila, v žádném případě by nemusela provádět takovéhle machinace. Majitel účtu se to nedozví.

.

Navíc, vyplaty kartou jsou blokace, držené několik dní. O tom, kolik není věc majitele účtu ale příjemce peněz. Pokud banka nemá likviditu, prostě blokace drží déle.... Ne opravdu, tohle byla technická chyba, nebo chyba programátora, která se tam zřejmě dostala po nějaké úpravě v informačním systému, která zřejmě nebyl dostatečně dobře odladěn. Klientů se to samozřejmě už nijak nedotkne.

0 0
možnosti

Wrunx

27. 4. 2010 20:44
Re: Nesmysl

Je to naneštěstí tak, ta čísílka nemají ve skutečnosti naprosto žádnou cenu. Tyhle "virtuální peníze" mi velmi připomínají Potěmkinovy vesnice... :-)

0 0
možnosti

carandache

27. 4. 2010 16:51
Nedramatizujte to

CSOB nejspíš klientům špatně zaúčtované transakce opraví a chybně odúčtované peníze vrátí se zpětnou valutou. Tzn., že na účtu/výpise po chybě nebude ani stopa a všechny transakce budou mít správnou valutu (datum zaúčtování). Takže se to výše vašich úroků nedotkne. I banky pracují jen s obyčejnou technikou, která může někde kleknout.

0 0
možnosti

Vlkov

27. 4. 2010 17:50
Re: Nedramatizujte to

Obyčejně technika bez vnějšího přičinění neklekne. Ty úroky jsou opravdu zanedbatelné - pro banku. Cca 100 000,-. O to se možná nějaký IT napakoval.

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...