Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

Rád bych, abyste vzal na vědomí, že tento dopis může být následován dalšími. Každý občan této země může premiérovi napsat libovolné množství vytýkacích dopisů a předseda vlády má morální právo i povinnost reagovat na ně formou písemnou a slušnou.

Vzhledem k neutěšené epidemiologické situaci a faktu, že jste za aplikaci veškerých opatření v ČR v kontextu s Covid-19 dobrovolně a veřejně přibližně před rokem převzal osobní zodpovědnost, jste logicky jediným kompetentním adresátem tohoto dopisu. Je naprosto nezbytné, abyste vnímal tento dopis jako akt dotýkající se pouze vás, vaší osoby premiéra a veškerých rozhodnutí, za něž fakticky zodpovídáte, ačkoliv jste samozřejmě všechny nevydal ani neprezentoval vy osobně. Jedná se o zpětnou vazbu na vaši práci. Žádám vás, abyste cokoliv z obsahu tohoto dopisu nepřenášel na ostatní členy vlády či kohokoliv dalšího, neboť přenášení zodpovědnosti zcela jistě a bezpochyby nepatří k legitimním ani uznávaným nástrojům vrcholně úspěšných krizových manažerů. Zásadním pravidlem všech fungujících společností je skutečnost, že šéf se zodpovídá za vše, co se rozhodne a za důsledky těchto rozhodnutí. A to zcela bez ohledu na výsledek či veřejné mínění. Za výsledky nese vrcholný manažer nejen zodpovědnost, ale musí se z nich pravidelně a detailně zodpovídat. Většinou představenstvu či vrcholnému managementu takové společnosti. Vy jste zaměstnancem státu placený z daní všech daňových poplatníků (sám sebe jste označil za zodpovědného krizového manažera), tedy jste povinen se zodpovídat všem řadovým občanům této země (všichni občané tvoří představenstvo společnosti, pro kterou pracujete).

A s tím souvisí první výtka. Dlouhodobě přijímáte zodpovědnost pouze za to, co je ve vašich očích (a v očích široké veřejnosti) vnímáno jako pozitivní a úspěšné. Jste přesvědčený o tom, že je to akceptovatelné a korektní, abyste v momentě neúspěchu nebo nespokojenosti občanů s dílčími aspekty nařízení vlády vždy ukazoval prstem na někoho jiného, než na sebe? Zapomněl jste snad na to, kdo je skutečně zodpovědný a kdo se k tomu všemu na samotném počátku přihlásil? Byl a jste to stále vy, a proto vás žádám, abyste si to uvědomil a přiznal. Rozhodnutí a jejich výsledky jdou ve všech oblastech za vámi a budete se muset z toho všeho dříve či později samozřejmě zodpovídat.

Další výtka se týká skutečnosti, že ačkoliv nejste univerzálním odborníkem a máte pouze ekonomické vzdělání, rozhodujete jako jediný ve svých vlastních očích kompetentní odborník o oblastech, kterým nerozumíte. Je podle vás opravdu to nejlepší pro zemi, jíž jste premiérem, aby veškerá strategická rozhodnutí konal člověk bez přiléhavé odbornosti? Vážně vám životy lidí přijdou stejně důležité, jako stavba hnízd, budování výrobních linek na toustový chleba nebo snad otázka kvality střívek pro lahůdkové párky? Nepřijde vám, že jste ve své podnikatelské kariéře přeci jenom vždy a bez výjimky dělal rozhodnutí, která se nedají s nastavením fungujícího státního systému pro boj s pandemií koronaviru ani v tom nejmenším srovnávat? Nebylo by vhodné si uvědomit, že nejste a nemůžete být univerzální všeobjímající odborník, současná strategická rozhodnutí jsou nad vaše schopnosti a vědomosti, a je proto nadmíru žádoucí předat záležitosti s tím související do rukou pravých odborníků a těmto nabídnout pouze zajištění nezbytných finančních či materiálních podmínek?

V kontextu s tím bych se rád zeptal, zdali není zároveň nejvyšší čas nadřadit životy lidí nad váš osobní politický život a ekonomické zájmy? Zdali snaha jít na ruku svým (ne)vlastněným společnostem a zároveň být zadobře s těmi, kteří vám na klikaté odstrašující podnikatelsko-politické cestě všemožně pomáhají, je opravdu to nejdůležitější, co můžete ve svém životě a pro občany této země učinit? Jestli neexistují vyšší cíle a vyšší zájmy, mimo váš osobní svět prospěchu a zištnosti, kterým by bylo vhodné podřídit svá rozhodnutí a věnovat jim více času, než sobě samotnému? Jaký odkaz chcete zanechat při uvědomění si faktu, že život není nekonečně dlouhý? Život pro sebe a pro peníze bez ohledu na jakékoliv další hodnoty lidského bytí se bude myslím jednou velmi špatně obhajovat.

Být premiérem neznamená postarat se o sebe a své nejbližší. Být premiérem je velký dar, a stejně tak zodpovědnost. Být premiérem vám dává možnost pečovat o občany svěřené země či alespoň ze všech sil usilovat o zlepšení jejich životů skrze nastavení fungujících, transparentních a v dobré víře zaváděných systémů. Myslíte si, že takové systémy zavádíte? Jste přesvědčený o tom, že pomáháte alespoň některým občanům této země? Rád bych se zeptal, komu a proč si myslíte, že pomáháte?

A na závěr bych rád využil některých formulací vašeho vytýkacího dopisu, který jste adresoval panu ministrovi zdravotnictví, a dovolím si je položit také vám, byť v mírně doplněné či obměněné podobě:

Posíláte vytýkací dopisy ministru zdravotnictví proto, abyste jej mohl během dubna v návaznosti na požadavek prezidenta Zemana odvolat? Pokud ano, myslíte si, že je to správné a korektní? Snažíte se vážně přispět k řešení epidemiologické situace ze všech sil a možností předsedy vlády? V době, kdy nemáte dostatek vakcín, jste mohl této zemi získat vakcíny navíc, ale místo toho jste se jen ztrapnil před celou EU a přišel tak o několik desítek tisíc vakcín, které již mohly být na cestě k potřebným lidem. Je opravdu takové chování a jednání to nejlepší, co jste mohl pro Českou republiku v dané situaci vykonat? Přijmete nebo odmítnete vakcíny, které nám nyní nabízí některé země jako laskavou kompenzaci vašeho selhání při jednání o jejich rozdělení?

Pane premiére, očekávám od vás jasnou odpověď hodnou předsedy vlády, a nikoliv pouze slohové cvičení z pera vámi (ne)placených PR spolupracovníků na téma „co nejde, proč to nejde, kdo měl přijít a nepřišel, a kdo všechno proti vám vede kampaň“.

S pozdravem

Jaroslav Kysilko

občan České republiky

Autor: Jaroslav Kysilko | sobota 3.4.2021 13:13 | karma článku: 47,37 | přečteno: 13481x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8093x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2305x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

Můj život má stejnou hodnotu, jako život uprchlíka nebo bezdomovce

Život zdravého člověka má podle českých soudů hodnotu kolem 10 milionů korun. Z toho by bylo možné usoudit, že život ne zcela zdravého nebo třeba postiženého člověka už takovou hodnotu nemá...

19.8.2015 v 15:15 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...