Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

4. 05. 2022 9:39:59
Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

Nemohl jsem si tedy nevšimnout, že posledních několik měsíců stávají na rušné křižovatce mezi ulicemi Ječná a Štěpánská policisté. Někdy je policista sám, jindy jsou ve dvojici, to asi proto, aby jim nebylo smutno. Předpokládám však, že tady nejsou z důvodů pozorovacích nebo z dlouhé chvíle, ale smyslem jejich přítomnosti má být dohled nad tím, aby provoz křižovatky, a především pak na přechodech pro chodce byl co možná nejbezpečnější. Opak je pravdou.

Shrnu to a zkrátím. Dnes ráno několik chodců včetně mě a mého syna na přechodu pro chodce málem srazilo auto. Tentokrát to byla nějaká dodávka, která před zraky naprosto netečných policistů vjela značnou rychlostí doprostřed z obou stran řádně na zelenou přecházejícího davu lidí, z nichž drtivá většina jsou malé děti. Nedaleko totiž stojí velká základní škola. Naštěstí to dobře dopadlo a nikomu se nic nestalo. Ještě během přecházení jsem se otočil a snažil navázat oční kontakt se stojícími policisty, leč bez úspěchu. Vůbec je to nezajímalo, a to se celá situace odehrála vzdušnou čarou tak 5 metrů od jejich stanoviště.

Kdybych si každé ráno vzal s sebou fotoaparát, pořídil bych vždy zcela stejný obrázek. Mlčky stojící do prázdna zírající či hlasitě klábosící policisté v reflexních vestách na rohu ulice, zatímco si křižovatka žije vlastním životem. Auta při odbočování vpravo nedávají přednost chodcům, kteří právě započali proces přecházení, na druhé straně pro změnu jiná auta nebo motocykly projíždějí na červenou mezi lidmi, kteří jdou po přechodu na zelenou, a na poslední chvíli se jim naštěstí podaří zastavit nebo uskočit stranou. Tu a tam se po chodníku pro zpestření nudného rána prožene nějaký ten cyklista, který také samozřejmě spěchá, ale zapomněl, že na chodníku nemá co dělat. Opodál v klidu parkují auta na značce zákaz zastavení.

A tak si říkám – nebylo by lepší, kdyby na křižovatce ulic Ječná a Štěpánská žádní policisté v reflexních vestách nestáli? Respekt žádný nemají, dění se absolutně neúčastní a je to tak říkajíc všem zúčastněným jenom ke zlosti. V tom lepším případě úplně jedno, a tedy naprosto k ničemu.

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 4.5.2022 9:39 | karma článku: 32.28 | přečteno: 1353x

Další články blogera

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma článku: 39.30 | Přečteno: 8068 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 229 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3111

Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...